vrijdag 19 november 2010

Hoe is de kerstman ontstaan?


Het zal je verbazen maar de Kerstman is eigenlijk een Nederlands bedenksel
.
De link tussen Sint Nicolaas en de Kerstman

In 1611 stichtte Nederlandse kolonisten , in Amerika, de provincie Nieuw-Nederland en daarin de nederzetting Nieuw-Amsterdam. Later door de Britten hernoemt in New-York. De Nederlandse kolonisten namen zo hun eigen gebruiken en tradities mee. Sint Nicolaas was er een van. Toen nog niet als feest maar als bescherm heilige van kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden, studenten, geliefden, slagers, dieven, moordenaars, piraten enz. en schutspersoon van de zeelieden. Veel havensteden hebben Sint Nicolaas als beschermheilige . Pas in 1733 was het de media opgevallen dat die Nederlandse kolonisten een heilige vereerde die ook als weldoener bekend stond, geïntrigeerd door dit gegeven en berichtten over Sinterklaas, onder de door de Engels talige verbasterde naam Santa Claus in de kranten.


Hoe Sinterklaas veramerikaniseert


Een schrijver genaamd Moore schrijft rond 1750 een gedicht. Het gedicht had eigenlijk de titel, A visit from Saint Nicholas, maar werd wereld beroemd onder de titel The night before Christmas. In dit gedichtje bedacht hij onder andere de huidig bekende legende rond Santa Claus inclusief de rendieren en hun namen. Hij bedenkt de namen Dasher, Blitzen, Donner, Dancer, Prancer, Comet en Cupid. De bekenste naam Rudolf (die met die rode neus) wordt pas in 1939 bedacht door het reclame bureau Montgomery Ward Company aan het rijtje toegevoegd. Thomas Nast publiceert in 1881 een tekening van Santa Claus in het blad Harper´s Weekly, en daar mee is het uiterlijk van Santa Claus bepaald. Nast geeft de lezer ook een inkijkje in het leven van Santa Claus op de Noord Pool.

Hoe Santa Claus commercieel werd

Tot 1931 was Santa Claus altijd als een elf achtig figuur afgebeeld. Totdat de firma Coca Cola in de Santa Claus figuur een mooi marketing instrument zag. Coca Cola was tot die tijd voornamelijk een zomerdrankje en Coca Cola vond het tijd om ook in de winter de verkoop wat op te krikken. De mythe rond zijn persoon, met name het kindervriend zijn, kon mooi gebruikt worden in reclame uitingen, alleen vond Coca Cola het uiterlijk van Santa Claus te somber en te streng. De Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom kreeg de opdracht om een advertentie te ontwerpen. In deze eerste advertentie van Coca Cola waarin Santa Claus voorkomt is Santa Claus van "grijze elf" getransformeerd in de gezellige dikkerd die we tegenwoordig kennen.
Sundblom heeft Santa Claus gemodelleerd naar het uiterlijk van zijn buurman genaamd Prentice een ietwat gezette man met een weelderige witte baard en rode bolle wangen. De gulle lach van Santa Claus, het welbekende HO HO HO, is ook gekopieerd van de buurman van Sundblom. De wat muffige donkere kleding die Santa Claus tot dan toe droeg werd op verzoek van Coca Cola vervangen door de huidige outfit in de Coca Cola kleuren rood en wit.
In 2006 tijdens het 75 jarige bestaan van Coca Cola is er een tentoonstelling geweest van het werk van Haddon Sundblom. Zie hier de aankondiging van Coca Cola. http://www.thecoca-colacompany.com/presscenter/pdfs/santa2.pdf

Geen opmerkingen: