maandag 22 november 2010

Nummerdingen (# 1)

In mijn zoektocht naar onderwerpen kwam ik op het net iets tegen dat ik wel grappig vond. Het komt er op neer dat het onderwerp een cijfer is en ieder volgend verhaal met de waarde 1 hoger gaat. Af en toe gooi ik er dus een nummer verhaaltje oid tussen door.


Nummer één.


Iedereen wil nummer één zijn, met sporten, misschien vroeger op school met cijfers of als je er talent voor hebt met je single in de top 40. Hoewel het nummer één op zich als een positief nummer overkomt is het aan de andere kant ook een triest nummer. Als je bijvoorbeeld eenzaam bent. Als je een deux-chevaux hebt, zit je daar dus in je eentje in je eendje.

Eén suggereert dat er maar één , dus uniek, exemplaar van iets is. Iets begint in hele nummers trouwens ook bij één. Wanneer "iets" overgaat in "veel" is mij niet geheel duidelijk. Als er bijvoorbeeld in een recept staat: voeg iets zout toe dan is dat meer dan één korrel en een snufje zout bevat sowieso veel korrels. Wil iets zout dan zeggen dat het minder dan een snufje is? En zijn dat dan minder dan tien korrels want dat is in verhouding tot één al weer veel, vind ik. Misschien is een snufje wel tien korrels. Gelukkig staat er bij een hoop recepten : voeg zout toe naar smaak. En ik eet zoutarm dus bij mij gaat er nooit meer in dan iets zout, hoogstens een snufje of twee.

Die Jeroen van der Boom zingt dat er maar één wereld is. Dat klopt maar ten dele. Het begrip wereld is door mensen bedacht en dat hebben we gekoppeld aan dat hemellichaam dat wij Aarde hebben gedoopt. In die samenhang is er waarschijnlijk inderdaad maar één wereld. Maar als er ergens in het heelal nog een soortgelijk hemellichaam rond dwaalt en die heeft nog geen naam of begrip voor wat er op leeft. Dan zou Jeroen moeten gaan zingen : Er is maar één wereld zoals wij die bedacht hebben maar er is er nog minimaal één die er op lijkt. Of: Er zijn maar iets werelden.

Eén PK (Paarden Kracht, of is 1PK Paarde Kracht zonder N omdat het er maar één is?) is niet veel, maar de kracht van één paard die met zijn achterbeen je een trap verkoopt is weer vele malen groter. Eén Euro is niet veel, maar als je eten in een restaurant niet te kanen is dan is één Euro al te veel. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, meerdere overigens ook niet. Ik zal je een geheimpje vertellen, de zomer ontstaat, net als alle andere jaargetijden door de draaiing en de afstand van de aarde ten opzichtte van de zon, en wordt niet gemaakt door vogels. Als je één kind hebt is dat niet veel, maar als je het journaal wilt volgen is één vaak al weer te veel.

Mijn conclusie over het getal één is dat het zeker geen waardevast nummer is, dat het ondanks de stoere rechtopstaande afbeelding eigenlijk best een onzeker nummer is, een nummer dat soms te weinig kan zijn (bijv. een salaris) maar ook vaak te veel (bijv. een belastingaanslag). Gelukkig is er van dit nummer maar één. Hoewel… zijn halfbroertje, het woordje "een" staat ook voor het getal één, maar dan vaak als "iets" van een groter geheel. Bijvoorbeeld: een huis. Je hebt het over een huis waar er velen van zijn. Van "een" weet je dus helemaal niet waar je aan toe bent, maar ja dat is dan ook geen cijfer zoals één.




 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een leuke blog weer....ik heb smakelijk gelachen om 1 kind....als je het journaal wil volgen...haha!

1 vriend kan weinig lijken maar kan véél belangrijker zijn dan veel vrienden.... ;-)M-J

Anoniem zei

wat een 1-nig stukje vriendje.
Hoop je snel weer te zien, dus op naar 2.
c u,

x D from Thai