maandag 19 september 2011

Vakantie zomer 2011 deel 2 van 3

De Reis

Aan de ene kant vind ik de reis met de auto naar Spanje onderdeel van de vakantie, ik heb namelijk totaal geen hekel aan lange auto ritten. Aan de andere kant is het eigenlijk een martel gang van de eerste orde.


Dat begint al als de wegwijstrut (TomTom) al begint tegen te sputteren als je de straat nog niet bent uit gereden. “Keer om !” alsof ze je al wil waarschuwen voor de ellende die je de komende dagen te wachten staat. Nederland valt nog mee want dan is iedereen  nog in volledige vakantie stemming en dan maken die paar wegpiraten niets uit. Die wuif je dan gemoedelijk weg ”pff ga toch lekker werken sukkeltje”.

Tanken hoeft in België nog niet, dus stoppen doe je daar alleen in uiterste nood. En natuurlijk hebben de dames al na 1 km België hoge nood. Er doorheen rijden doe bij voorkeur overdag omdat je er snachts geen hand voor ogen ziet. Alle wegenverlichting staat daar alleen aan “als het nodig is” kun je lezen op de reclame borden langs de snelweg. Wie dat bedacht heeft weet ik niet want een regering is er niet. Buiten die verlichting en een regering hebben ze in België ook geen goede wegen. Om met elkaar te kunnen communiceren moet er geschreeuwd worden, zoveel lawaai maken de banden op het jaren lange getergde asfalt. Bij gebrek aan toezicht “vliegt”er van alles “laag” over die levensgevaarlijke vol gaten zittende vaak onduidelijk belijnde wegen. Ik ben een voorstander van het invoeren van tenminste één lange tolweg van Breda tot aan de Franse grens.

Dan de Franse Autobahn , ja in het Duits ja. Degelijke tolwegen, duidelijke belijning, punktliche controle alleen veel te dure benzinepompen. Tanken doe je het beste in een dorp of stad. Scheelt gewoon 20 to 30 cent per liter. Rijden kunnen ze er niet en dan hebben ze ook nog een voor de toeristische chauffeur onbegrijpelijke gebarentaal met hun richtingaanwijzers. Dat clingelateurt maar wat aan. Slingert van links naar rechts of blijft juist links hangen met die knipper lampen aan. Franse vrouwen rijden bij voorkeur te langzaam op de middelste baan. Duitsers rijden in geheel Europa irritant in de weg, dus daar ga ik het niet over hebben. Wel over die gore toiletten, vieze broodjes , slappe koffie en desinteresse in een andere taal. Dat is nu typisch Frans. Mooie wegen maar een slecht gevoel voor service. Het is toch eigenlijk te triest voor woorden dat je in die snikhete auto zit te turen naar de berm voor je in de hoop dat je een gouden M ziet staan. Ok het is geen haute cuisine sterker nog het lijken niet eens hamburgers, maar wij snakten naar zo’n sponsig klef ding en de schone toiletten MET bril. Waar je wordt toegesproken door duidelijk niet Franse medewerkers in het Engels en desnoods in het Duits. Zielig triest heel errug… maar wel lekker vertrouwd en schoon. Maar ja, die kom je zo goed als niet tegen daar. De AutoGrille is nog de meest aanraadbare Autoroute stopplaats.

Tegen de tijd dat de Spaanse grens in zicht komt en je 80 Euro tolgeld lichter bent, stinkt de auto al behoorlijk naar zweetvoeten, zure zweet, zachte in de bekleding gelaten scheten en oprispingen van de vage snelweg broodjes. Nog even luchten bij de laatste Peage  en dan fris de grens over. Jammer vind ik wel het verdwijnen van de grensposten. Dat was vroeger toch altijd weer spannend of je het land wel in kwam. Moeders zat dan al 20 km voor de grens met de paspoorten op schoot. Bij de grens keek pa zo onschuldig mogelijk, stel je voor dat ze die juspan met gehaktballen zouden vinden…

Toch heeft het allemaal wel wat, dat Hollandse gezeik op van alles wat buitenlands en niet “zoals thuis” is, dat gejakker met de auto, poepen in een gat in de grond, gore broodjes eten, schelden op medeweggebruikers. Dat is pas echt het vakantie gevoel. Dan kan je bij aankomst echt zeggen: hè hè , we zijn er, effe zitten met een koud biertje, heerlijk niks doen. Vakantie!

Geen opmerkingen: