vrijdag 23 september 2011

Relativiteitstheorie


Ik leef bij de gedachte dat alles relatief is. Relativeren helpt mij in het aanvaarden of interpreteren van bepaalde dingen die er plaats vinden in mijn of andermans leven. Zo is een verlies van 10.000 Euro voor een kleine ondernemer een heleboel geld maar voor bijvoorbeeld een onderneming zoals Unilever is dat peanuts. De simpele  stelling dat iets groot is, is relatief, want wat is groot? Voor een Muis is een Hond groot, maar voor een Olifant is een Hond klein. Relativeren dus.


Nu zegt de relativiteitstheorie van Einstein dat niets sneller is dan het licht. Laten die rakkers van CERN , die gasten van de deeltjesversneller ,nu opeens iets ontdekt hebben dat (nog niet bewezen) wel sneller dan het licht gaat. Dat gooit dan alles waar we al die tijd van uit zijn gegaan op zijn kop. Dan klopt de relativiteitstheorie relatief gezien niet meer. Dat betekend dat we allerlei beweringen en constateringen moeten gaan herzien. Alles wat gebaseerd is op de relativiteitstheorie kan de vuilnisbak in. En dat zijn meer dingen dan je zou denken.

Hiermee wil ik alleen maar zeggen dat alles dus misschien nog wel relatiever is dan we al dachten. Onze werkelijkheid is relatief. Zeker als ze bij CERN gelijk hebben. Alles wat wij weten is ooit door iemand bedacht. Alle namen voor dingen bijvoorbeeld, Taal maar ook hoe een berekening moet worden uitgevoerd. Onze  (natuurkundige) wetten, normen, waarden. Maar ook de “als dit dan dat…”wijsheden de “wetenschappelijk bewezen” beweringen kan je dan allemaal in twijfel gaan trekken. 

Stelling: “Alles is zo waar als lang er geen tegen bewering is.” Die zin klopt niet maar in dit relatief onnozele stukje vind ik hem wel passen. Dus relatief gezien klopt de stelling. Zolang niemand het tegendeel bewijst van die stelling heb ik gelijk en is dat de norm. Kromme tekst is opeens goed Nederlands.

Zelf denk ik dat we later te horen krijgen dat de heren / dames van CERN een rekenfoutje gemaakt hebben ook al hebben ze wel degelijk het bewijs dat de relativiteitstheorie niet klopt. Maar als ze  kenbaar zouden maken dat het niet klopt dan ontkennen ze daarmee indirect alles wat wij nu als werkelijkheid zien en dat is relatief gezien niet te bevatten voor ons relatief gezien simpele zielen.

1 opmerking:

Ariadnesdraad zei

De relativiteit van de relativiteitstheorie... Zou Einstein hier ook al rekening mee gehouden hebben?