woensdag 13 april 2011

Beetje dom


Ik had vroeger een soort van vriend die niet de aller slimste was. Sterker nog zijn hele gezin was niet helemaal van deze wereld. Het was een gezin welke naast een vader en moeder uitsluitend bestond uit zoons. Een stuk of 5 waren het er. De één na slimste van het stel dat was die vriend. Dat is nu ongeveer een jaar of 15 geleden en ik ga er van uit dat de heren allen wel iets slimmer zijn geworden, en gezien het feit dat het een lange tijd geleden is durf ik er nu wel een column aan te wijden.


Op één na waren het allemaal behoorlijk uit de kluiten gewassen gasten met bovenarmen zo dik als mijn bovenbeen, boxers neus, kolenschoppen van handen en een voorhoofd dat over hun ogen hing. Eén welgemikte klap en je vloog 3 meter door de lucht. Een normaal gesprek kon je niet met ze voeren en een meningsverschil liep altijd uit op een vechtpartij. Had je ruzie met één van hen dan had je ruzie met 4 man. De vijfde was niet zo groot als de anderen en had wel opgelet op school,het buiten beentje dus en die verdween al snel uit huis en uit het zicht.

Om je een idee te geven over de kwaliteit van de hersens van deze broers zal ik een aantal voorbeelden geven. Broer A was het totaal niet eens met de jaarlijkse huurverhoging en al helemaal niet met de maandelijkse huur van het huurhuis waarin hij woonde. Volgens hem was het huis al lang afbetaald en was hij nu alleen maar de zakken van de huurbaas aan het vullen. Onredelijk vond hij en wilde ook gaan stoppen met huur betalen. Wel mocht de huurbaas alle gebreken aan het huis blijven verhelpen en wilde hij een mooie achtertuin op kosten van de huurbaas.

De jongste broer was toch wel de ergste. Die werkte bij een transportbedrijf als bijrijder op de vrachtwagen. Hij was bijrijder omdat hij geen rijbewijs had. Op zijn eerste werkdag hadden ze een ritje naar Limburg alwaar een flinke lading pallets uitgeladen diende te worden. Broer bleef bij aankomst gewoon in de cabine zitten en liet de chauffeur de vrachtwagen alleen lossen. Hij vond dat bij hier niet bij hoefde te helpen, hij was ten slotte BIJ RIJDER. Hij hoefde er alleen maar BIJ te zitten dacht hij. Dit werd hem niet in dank afgenomen door de baas en er werd hem te verstaan gegeven dat hij diende te helpen met uitladen. Waarop hij reageerde met dat als hij meer werk moest doen hij ook een auto van de zaak wilde hebben. Ik herinner je er even aan dat de broer GEEN rijbewijs had. Ook noemde hij iedere blauwe versie van een auto merk “Bluebird” dus een blauwe Mercedes was in zijn ogen een Mercedes Bluebird. Het was hem niet aan zijn verstand te brengen dat dit een type Nissan was en niets te maken had met de kleur blauw. De splinternieuwe peperdure CD speler die hij gekocht had daar speelde hij altijd nummers van de BeeGee’s op af. Op de vraag of dat zijn favo band was zei hij doodleuk Nee. Waarom hij dan steeds die muziek draaide? Er zat bij de aankoop van de CD speler een cd van de BeeGee’s bij. Hij vond CD’s nogal duur en daarom kocht hij ze gewoon niet. Ja dat wist hij ook al voordat hij de speler had gekocht, maar iedereen had er één dus hij wilde er ook één.

De broer die ik kende had zijn zwakke momenten. Bijvoorbeeld als hij zich “genaaid” voelde of als hij iets niet snapte. Zo waren wij voor de tijd van “de BOB” al bezig met het om de beurt rijden als er gedronken werd. Om het leuker te maken en er een element van spel in te verwerken deden we een dobbel spelletje om de “gelukkige”te kiezen. Natuurlijk verloor de vriend en hij vond dat 3 maal scheepsrecht eerlijker was. Ook dit verloor hij en was ontroostbaar. Ik vertelde hem dat het niet zo een ramp was en dat bij de volgende keer als er weer gedobbeld moest worden om een chauffeur uit te kiezen hij niet mee hoefde te dobbelen. Nu was het hek helemaal van de dam. Hij voelde zich buitengesloten en eiste dat hij ook de volgende keer mee mocht doen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de denkwijze van de broers. Ik ben heus niet de slimste en heb soms ook rare kronkels in mijn kop, maar die onbegrijpelijke manier van denken en redeneren die ontging mij. Ik vond eigenlijk dat dit gezin uniek was en wist zeker dat het niet erger kon. Nu zoveel jaren verder weet ik dat het nog veel erger kan en dat deze heren niet uniek zijn. Wat ik tegenwoordig op tv voorbij ziet schieten aan animeer-dames in de dop, mutsen in de bushbush, echte Gooische trutjes, OH OH zuipen in het buitenland  en Take me out achtige programma’s slaat toch wel alles. Dat is zeker in deze internet tijd waarin je alles te weten kunt komen wat je zou willen weten toch niet normaal zo ontzettend dom als deze types zijn. Vijftien jaar geleden had je nog bijna geen internet en moest je gewoon opletten op school en anders haalde je je wijsheid uit de Telegraaf. Nee de broers, gezien de beperkte mogelijkheden die deze heren hadden om zich te verrijken met wereldse kennis waren slechts een beetje dom vergeleken bij wat er tegenwoordig rond loopt.

1 opmerking:

Lauradenkt zei

Haha, ze klinken inderdaad niet als de meest slimme mensen. Maar ja, uiteindelijk maakt het niet uit of je dom bent of niet, als je maar gelukkig bent ;)