woensdag 4 mei 2011

Geronimo !


Ik had een mooi stukje geschreven over de dood van Bin Laden maar net voordat ik het wilde publiceren bedacht ik mij. Ik heb het gedelete, weggegooid. Niemand zit op mijn mening over de actie van de Amerikanen te wachten.
Dat die man uit de roulatie is gehaald vind ik prima, laat daar geen misverstand over bestaan. Alleen wil ik verder geen mening geven over de actie. Binnen 15 minuten na het bekend worden liep Twitter vast door mensen die dit wilde delen met de rest van de Twitteraars die dit ook al wisten en wilden delen. Binnen 30 minuten verschenen de eerste columns en blogposts op het net. En iedereen heeft een mening. Ik ook, maar hang hem niet aan de grote klok. Het heeft geen zin.

Het blijft toch gissen allemaal. Is OBL nu echt dood of houden ze hem ergens verborgen, en als OBL is doodgeschoten was dat dan met voorbedachten rade? Heeft OBL nu echt  een zeemansgraf gehad? Er zijn maar heel weinig mensen die weten wat er echt gebeurd is. Zelfs onze Minister President, Marc Rutte, zei op tv:”de Amerikanen hebben het allemaal heel erg goed geheim gehouden, ik wist er niets van…”Tuurlijk, alsof ze Marc Rutte op de hoogte zouden stellen of dat Marc een spion dichtbij Obama zou hebben. Alleen dat hele kleine groepje mensen weet van de hoed en de rand en de rest van de mensheid zal genoegen moeten nemen met wat de Amerikanen ons voorschotelen. Zodra de CIA zich ergens mee bemoeid dan is er achteraf reden genoeg voor complot theorieën. De CIA oftewel Central Intelligence Agency zou eigenlijk Conspiracy In Action moeten betekenen. 

Ik moet wel zeggen dat de acties van de Amerikanen spectaculairder zijn dan de Nederlandse. Ze hebben ook spannendere namen. “Shock and Awe”,”Dessert Storm” en nu voor de laatste actie “Geronimo”. Nederland heeft dat ook eens geprobeerd met de codenaam “Unicorn” voor een actie in  Uruzgan, naar de mythische witte paarden met één hoorn. In Amerika is dat ook een symbool voor homoseksualiteit. Nederland kwam dit ter oren en noemde de actie toen maar,”Taskforce Uruzgan”. Hoe de Nederlandse “reddingsactie”in Libië heette zou ik niet weten, maar een goede naam zou zijn “Black Hawk Down”. Ik wil hiermee niet zeggen dat wij zo’n actie niet zouden kunnen doen, wij hebben alleen geen goede Operations manager, of hoe dat dan ook mag heten in het Nederlandse leger, en zeker niet zo een goede marketing  afdeling als de CIA.

2 opmerkingen:

okkibox zei

Er is altijd wel iemand, die niet blij is met een codewoord voor dit soort acties. In dit geval de Native Americans (Indianen dus) en gelijk hebben ze.

Margo zei

Codewoord Operation Dombo denk ik, ik meen een sticker van een olifant op die helicopter gezien te hebben.Met het hoe dan ook verdwijnen van OBL is er weer een stukje Evil weg, de pest is alleen dat er meteen een paar nieuwe voor in de plaatst zijn.Hoe dit verhaal precies zit..we zullen het nooit weten.