donderdag 21 oktober 2010

Sinterklaas and the Volendam Connection


Bram speelde al sinds 1986 voor Sinterklaas voor de televisie. Hij was de "echte" Sinterklaas. Ieder jaar hadden ze voor de kinderen een verhaaltje verzonnen zodat het leek alsof Sinterklaas dat jaar niet gevierd zou kunnen worden en er dus geen cadeautjes vergeven zouden worden. Dan weer was de staf zoek, dan was er weer iets mis met het boek of was de pakjes boot te laat. Ze maakte dan een niet te pruimen mini serietje over het voorval en natuurlijk kwam alles in de laatste aflevering helemaal goed. Ook moest hij alle televisie programma's af en maar leuk doen tegen iedereen. Natuurlijk, hij was er zelf aan begonnen ooit, maar nu was hij er zo verschrikkelijk klaar mee, maar kon er contractueel niet mee stoppen.


In de loop der jaren had hij uit de eerste hand meegemaakt wat een malafide boel het was bij de producenten van het Sinterklaas feest. Maffia praktijken hielden ze er op na, sterker nog, het was de maffia. Afpersing, product placing onder druk, wurg contracten, omkoping, drugs het lijstje ging schier oneindig door. De intocht per boot was eigenlijk de grootste drugsmokkel actie van het jaar. Geen haan die daar naar kraaide. Briljant wel eigenlijk. De stad waar de intocht gehouden werd moest ettelijke miljoenen aan het productiebedrijf betalen, alleen maar om het daar te mogen houden. Net als de FIFA dat doet bij bijvoorbeeld de WK, had het productiebedrijf vanaf de dag van aankomst de macht in de stad. Er gingen zelfs geruchten dat Sepp Blatter van de FIFA en Bernie Ecclestone aan de touwtjes trokken van het productiebedrijf. Alle feestdagen vielen onder hun regie. Zelfs Vaderdag en Moederdag. Ze beheersten de gehele feestdagenmarkt.

Maar laten we niet afdwalen en ons concentreren op Sinterklaas. De spreekwoordelijke druppel kwam voor Bram met het contract dat was afgesloten met Bart S. een grote speler op de speelgoed markt uit Volendam. Dat Bram die toko moest promoten was nog tot daar aan toe, maar de rand verschijnselen die daar bij kwamen kijken stoorde hem danig. Jan S. het neefje van Bart werd naar voren geschoven als de vertolker van het nieuwe Sinterklaas lied. Alle winkels van Jan K.zoals de bedden keizer, de meubel keizer, de computer keizer en dans school Keizer vielen ook onder de promotionele activiteiten in het contract. Bram kende hem wel, ze hadden wel eens gekaart maar Jan speelde vals. En iedere slag die hij bij het kaarten pakte deed hij onder het uitspreken van de 3 J's. "Jeetje, Jammer Joh!" Kortom, een misbakseltje. Deze hele actie met Bart S. stonk. En Bram zei altijd: als het eruit ziet als vis,smaakt als vis en het ruikt als vis, dan verdient er een Volendammer geld. Dit jaar zou Bram de boel eens flink wakker schudden.

Vandaag was de grote intocht. Urk was dit jaar de stad die het meeste geld had overgemaakt naar de organisatie. Tevens was de lading coke aan boord van de Volendammer viskotter bestemd voor een grote afnemer in Urk. Prachtig vond Bram, dit zou zijn laatste jaar als sint zijn wist hij, en net nu zat de boot tjokvol met drugs en dan ook nog eens voor de plaatselijke dealer uit de plaats van aankomst. Mooier kon niet, twee vliegen in één klap. Hij zou bij aankomst eerst wat subtiele opmerkingen plaatsen als hij werd ontvangen door meneer Aart uit Sesamstraat, zoals altijd gespeeld door Aart S. Hij zou de tv ploeg uitnodigen om in het ruim van de kotter te filmen en perongeluk een van de pakjes openstoten zodat heel tv kijkend Nederland zou zien dat er wit poeder in de pakjes zat. Dat zou de bal vanzelf aan het rollen brengen.

Bram stond op het dek en keek om zich heen. De wimpels waaide al heen en al weer in de koude December wind en zijn knecht Erik van M. stond maar wat te lachen en riep iets richting de kinderen op de wal. Altijd maar leuk doen die vent, hij kon het niet zo goed meer hebben ondanks dat hij Erik privé best een aardige snuiter vond. In de verte zag hij het commentator huisje van meneer Aart al. Snel checkte hij nog even het ruim. Hij klopte op de deur van het ruim, eerst hard geklop dan zacht geklop. Dat was de code. Hij melde de bewaak-Pieten van het ruim dat er bij aankomst een kort tv item over de pakjes in het ruim gemaakt zou worden, zodat die er in ieder geval van wisten als hij meneer Aart en tv ploeg het ruim in zou trekken.

Het was zover. De boot was aangemeerd en meneer Aart was al bij de boot aangekomen. Nu was het de bedoeling dat Bram en Erik van boord zouden gaan. Bram gaf Erik echter een schop tegen zijn schenen waardoor hij ineen kromp van de pijn. Bram wenkte naar meneer Aart. Een verbaasde Aart klom aan boord van de kotter. Bram knikte richting Erik en vertelde Aart dat Erik niet goed was geworden en dat ze de tijd misschien beter even vol konden maken met een kort item over de pakjes, het was tenslotte live tv. Meneer Aart knikte instemmend en overlegde met de regie. Aart legde daarna aan de tv kijkers uit dat hij geregeld had dat er een kijkje in het ruim genomen mocht worden. In colonne begaf het groepje zich naar het ruim. Met grote gebaren legde Bram uit wat alles nu precies was. En met een ferme tik met zijn staf stootte hij een van de pakjes in tweeën. Alles zat onder de poeder. Meneer Aart schrok zich rot en gooide de tv ploeg omver en schreeuwde iets tegen de regie. Vanachter één van de spanten kwamen plots Piet V.en Jan K. tevoorschijn en Piet gaf Bram een rechtse directe. Bram zakte in elkaar. "Verdomme" zei Piet, "moet ik dan alles zelf doen. Aart verzin iets voor die koters op tv en Jan trek Bram dat pak uit en trek het zelf aan" Aart sputterde nog wat tegen. "Aart schiet nou op anders kan je fluiten naar die coke, Jemig , dit is de laatste keer dat ik aan jou lever hoor Aart" Snauwde Piet. Bram werd gewurgd en in een zak verstopt. Op de tv zag je niets van dit alles, de regie was overgeschakeld naar de burgermeester van Urk en die had iets verteld over het waarschijnlijk niet doorgaan van het Sinterklaas feest ivm Antrax poeder dat in één van de pakketjes zat. Maar dit zou verder uitgezocht worden in een 15 delen tellende serie.

Mocht je vinden dat de sint er van af dit jaar wat kleiner uit ziet en anders klinkt… en mocht je denken "waarom barst de sint steeds spontaan in zingen uit,en wat danst die sint eentonig" ......................................................... dat klopt. Jan K. speelt hem nu.





Iedere vergelijking met bestaande personen berust louter op toeval.Ennuh sssst  maaruh sinterklaas bestaat helemaal niet Dusssss niet zeuren.













 

Geen opmerkingen: