woensdag 5 januari 2011

Wikileaks

Waarom zijn die Amerikanen nou zo boos op Wikileaks? Je zou je eerst kunnen afvragen of we nu beter af zijn met het bestaan van Wikileaks. Ik heb er zo mijn bedenkingen bij. Tot nu toe zijn er niet echt wereld schokkende onthullingen gedaan, als je het filmpje "collateral murder" niet mee telt. Natuurlijk is dat schokkend, maar wisten we niet al dat, dat soort dingen gebeuren in oorlogen. Dat krijgsgevangenen niet altijd volgens de conventie van Genève worden behandeld kun je in ongeveer alle oorlogsfilms bekijken (Guantánamo bay). Dat ambassades ook worden ingezet als informatie vergaarbakken is al bekend sinds de invoering van ambassades (cable gate). Het hacken van de mailbox van Sarah Palin is domweg crimineel te noemen. Dat China websites blokkeert waaronder die van Wikileaks is ook algemeen bekend. We schijnen te vergeten dat China nog steeds een communistisch land is, weliswaar met meer vrijheden dan Noord Korea, maar toch.
Sommige dingen kunnen wij als mensheid misschien maar beter niet weten, simpelweg omdat het ons niks aangaat, omdat het boven onze pet gaat of omdat het stemmingmakerij is.

Wikileaks is in mijn ogen de RTL Boulevard voor de zelfbenoemde elite. Met Assange als Albert van de Linde. Toen Georgina Verbaan vreemd ging werd dat breed uitgemeten in RTL Boulevard en werd Georgina veroordeeld door het volk. Het is inderdaad niet netjes, maar hé, die dingen gebeuren. Alleen omdat die kwalbert mensen een podium geeft om ons dit soort gebeurtenissen te laten zien op een openbaar medium word zo'n meisje neergesabeld. Het zelfde gebeurd dus in bepaalde mate op Wikileaks.

Begrijp me goed, het is goed als er misstanden aan het licht worden gebracht, maar het moet wel enige nut hebben om het wereld kundig te maken. Vergelijk de wereld maar met het bedrijfsleven. Ook de Wereld wordt gerund door een "board of directors" met een senior management team en middle managers, zijn er concurrenten en  is er ook bedrijfsspionage. Wikileaks is de doorgeslagen ondernemingsraad van de wereld. En ondernemingsraden maken bazen nu een maal boos.

Geen opmerkingen: