maandag 31 januari 2011

GRATIS !!!

Gratis is het aandacht trekkers woord bij uitstek. Denk maar even aan een paar seconden geleden toen je de titel van deze column zag, wat was het eerste wat door je hoofd ging? “Gratis!!! Hey dat is voor niks, weet nog niet wat het is maar ik wil het nu al hebben want het kost niks!” En… we hebben de aandacht.


Wat is er tegenwoordig nou nog gratis? Helemaal niks kan ik je vertellen. Er zit altijd wel iets achter. Gratis is een aandacht trekker en meer niet, zodra je aandacht getrokken is blijkt er een dikke vette adder onder het gras te zitten. Ken je ze , die billboards met heel groot “gratis stroom”erop? Als je dichterbij komt staat er met kleine letters onder “bestaat niet” en dan wat gewouwel over goedkope stroom. Het gezegde “Voor niks gaat de zon op” suggereert dat de zon dus gratis schijnt. Niets is minder waar. Daar betalen we voor. Omdat dat ding schijnt moeten we allerlei dingen aanschaffen zoals zonnebrand olie en zo anders verbrand je, of zonnebrillen anders zie je geen ruk. Als je zo’n verdamper op je CV hebt zitten die aangeeft hoeveel je verstookt hebt, zodra de zon schijnt word het warmer in je kamer , verdampt dat spul zonder dat je kachel aanstaat en betaal je dus voor de zon.

Nu 25% extra in je Mars reep. Dat klopt en dat is in eerste instantie gratis, totdat je er aan gewent bent. Dan staat er opeens “blijvend 25 % meer” maar dan is de reep opeens iets duurder. Huiskamer lucht verfrisser met gratis verstuiver. Hou toch op, die parfum is gewoon zo duur gemaakt dat de kosten voor die verstuiver al betaald zijn. Maar je wordt getrokken door dat gratis ding en vervolgens koop je iedere 2 maanden weer die te dure huisparfum. Gratis BlackBerry my ass! Als je dat apparaat los koopt en een sim only abbo neemt ben je gemiddeld 450 Euro goedkoper uit dan wanneer je een twee jarig abbo met “gratis” BB neemt.

Speel gratis mee met de knoeperd loterij, uw lot hoeft alleen geactiveerd te worden, bel 0900 etc. Dan betaal je dus al voor dat 0900 nummer, speel je twee trekkingen “gratis”mee en vervolgens zit je een jaar vast aan die fokking loterij á 7,50 EU per ticket die geheel gratis automatisch van je rekening verdwijnt. Winnen doe je niet want de winbare prijzen zijn niet hoger dan een tientje en je zet 15 in, tel uit je verlies. De hoofdprijs van een miljoen win je niet, die gaat altijd naar iemand die of dicht tegen de honderd zit of al voldoende geld op zijn rekening heeft staan.

We worden gewoon op het verkeerde been gezet omdat we zo hebberig zijn. Hebben, hebben, hebben. Veel voor weinig. Twee voor de prijs van 1. Drie halen twee betalen. Voor niks. Gratis! Dus wees nou eens niet zo hebberig en schaf alleen dingen aan die je echt nodig hebt. Ga voor je zelf na of je die “gratis”dingen al van plan was aan te schaffen of als het geld zou kosten je ze dan ook nog zou kopen. Is een tip van mij voor jullie, helemaal voor niks, gratis ! ( het word wel op prijs gesteld als je mijn blog wat meer onder je kennissen zou promoten, gratis…)

Geen opmerkingen: